Går det att dricka Östersjöns vatten direkt trots saltet?

Det är ju varmt och diskuteras vätskeersättning här och var. När vi dricker stora mängder vatten är det viktigt att tillsätta salt för att inte drabbas av för hög utspädning av kroppen (pga så kallad osmos, kan orsaka vattenförgiftning / hyponatremi).

När jag googlar på detta får jag fram (länkar nedan):

  • Att fysiologisk saltlösning, kroppens egen salthalt, är ca 9 promille koksalt.
  • Att Östersjön i stora delar innehåller 7-8 promille salt ( inte hittat jonsammansättning).

Betyder det att vi kan dricka Östersjövatten rakt av, om man bara överväger salthalten? Mina sökningar visar ju att salthalten är lägre än i kroppen. Myten är ju att det är dödligt att dricka havsvatten för att det är så salt att kroppen torkas ut. Men Östersjöns vatten kanske är tillräckligt utspätt?

Själv brukar jag på vandringar/löpningar rena sjövatten med ett vattenfilter som tar bort bakterier och sen tillsätter jag salt. Det borde i så fall räcka att filtrera Östersjövatten.

Någon som kan det här bättre och förklara om det funkar att använda ”havs”-vattnet som vätskeersättning m.a.p. salthalten?

Kroppens salthalt:
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Fysiologisk_saltlösning

Salthalt i Östersjön: https://www.lth.se/fileadmin/havsportalen/Projektbilder/Nya_Havsportalen/s25osjon_salthalt.pdf

Enkel vattenrenare, en sådan har jag och är mycket nöjd:

https://www.vandringstjejen.se/mini-sawyer-vattenrening-perfekt-pa-vandringen/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s