Sommarläsning Connelly, Sabuni, Moberg och Schulman

utvandrarna

Härligt med sommarläsning. Har inte haft något intresse av jobblitteratur så det har varit lite allt möjligt. Tycker det är skönt att samla några rader om det som intresserat mig.

 

Utvandrarna Vilhelm Moberg

1. Sommarens stora utmaning var utvandrarserien av Vilhelm Moberg. Först ut var första delen – Utvandrarna. Jag har varken läst böckerna eller sett film eller musikal. Boken var lite magisk i början med beskrivningen av Sverige i tiden när utvandringen började. Undrar hur sann den är? Jag känner att det var ett trist samhälle med ytterst små möjligheter för en människa att påverka sitt liv. Hu. Drängar som blev misshandlade och en konstant brist på möjligheter för de flesta. Intressant att följa dessa människors beslutsprocess till att de till slut ger sig iväg någonstans som de egentligen inte vet något om. Man måste ha det dåligt för att något helt okänt ska verka lockande. Kreativt skrivet också. Nu läser jag nästa del när resenärerna kommer in i USA. Underbar läsning.

Det nya Sverige Nyamko Sabuni

2. Parallellt med den läste jag Det nya Sverige av Nyamko Sabuni. Intressanta perspektiv på integration. Har inte förstått det här begreppet ”kulturrelativism” tidigare. Boken går snabbt att läsa och gav mig en ökad förståelse hur långt vi kommit på vägen mot ett mångkulturellt Sverige. Också en del perspektiv på debatten om integration.

Michael Connelly – Fallet

3. Michael Connelly – Fallet. Ingen semester utan en deckare. Så det blev en favorit:  Harry Bosch – deckare. Denna gång om slutet av Harry Bosch karriär. Det är nog bra att det är slutet. Blir ingen mer Bosch för mig. Intrigen lyfter inte riktigt och den hänger inte samman. Adjö Michael Connelly – många mysiga timmar är slut nu.

Skynda att älska Alex Schulman

4. Alex Schulman Skynda att älska. Alex som person intresserar mig. En person som många, liksom jag, verkar uppfatta som osympatisk vinner ändå så stor publik. Alex är för mig ett förkroppsligande av något som för mig är någon slags ny kommunikationslogik i vårt samhälle. Han poddar och driver försäljning av sitt vin. Bygger upp sitt ekosystem av kultur och produkter. Min omgivning sa att man får en djupare bild av Alex genom boken. Det fick jag! Det är ett fint porträtt av en fader och kärleken till en förälder. Min pappa dog när jag var i samma ålder som Alex, men jag känner inte igen mig alls i reaktionerna. Alla är väl olika. Bra skrivet – men kvar återstår nyfikenheten på Alex. Jag vill inte läsa mer om TV-personligheter från 1900-talet. Jag vill dock läsa mer om hur Alex snubblade ut i livet. Hur såg hans verklighet ut då? Varför kände han sig manad att vara så elak mot andra? Hoppas han skriver den.

Sen ligger så klart nu en hög påbörjade böcker vid sängen efter sommaren. Som det ska vara. Räcker nog fram till jul.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s